Blog

Waar komt mijn pijn vandaan?

We hebben er allemaal wel eens last van: pijn. Hoofdpijn, buikpijn of pijn in je teen wanneer je hem weer eens tegen de punt van de tafel stoot. Maar waar komt pijn eigenlijk vandaan?

Pijn is een reactie om je lichaam te beschermen tegen gevaar. Een goed voorbeeldig dat je je hand terugtrekt op het moment dat je te dicht in de buurt komt van een brandende kachel. Je lichaam reageert dan meteen. Doel? Overleven! 

Acute pijn en chronische pijn

Er zijn twee soorten pijn: acute pijn en chronische pijn. Zoals de naam al doet vermoeden, is acute pijn een pijn die meteen optreedt en vaak een duidelijke oorzaak heeft. Bijvoorbeeld het omzwikken van je enkel. Daarnaast bestaat chronische pijn: een vaak vage pijn die langer dan drie maanden duurt en waarvan de oorzaak vaak niet helemaal duidelijk is. Maar liefst 20% van de mensen heeft chronische pijn zoals chronische hoofdpijn.

Pijn kan ontstaan door warmte prikkel (T) zoals verbranden, een mechanische prikkel (M) zoals een sportletsel, of een chemische prikkel (A) zoals een ontsteking.

De rol van onze zenuwen en hersenen

Als de prikkel het lichaam is binnengetreden, doorloopt het een ingewikkelde weg via je zenuwen en hersenen. In ons lichaam zitten stoffen die de intensiteit van de prikkel kunnen beïnvloeden waardoor de pijn heviger of zwakker wordt. Er is dus niet altijd een duidelijk verband tussen de mate van schade en de mate van pijn. Onze zenuwen en hersenen hebben een belangrijke invloed op de mate van pijn die we ervaren. Je kunt dus ook pijn voelen zonder dat er iets kapot of beschadigd is.

Invloed op je pijn

Volgens de nieuwste kennis ligt de oorzaak van pijnklachten in het 'alarmsysteem' van ons lichaam. Dit alarmsysteem (pijnverwerkingssysteem) is een onderdeel van het zenuwstelsel. Als het pijnverwerkingssysteem overgevoelig raakt, ook wel sensitisatie genoemd, wordt dit vaak als uitleg gebruikt voor aanhoudende pijnklachten. De manier waarop je omgaat met je klachten is een belangrijke factor voor het ontstaan van overgevoeligheid. Dit is dan ook meteen de factor waar je zelf invloed op hebt.

Als je bijvoorbeeld last hebt van spanningen of stress of wanneer je denkt dat er iets ernstigs aan de hand is, dan is de pijn vaak heftiger dan wanneer je naar een leuk feestje wilt. Daarnaast spelen eerdere ervaringen ook een rol. Je kunt je voorstellen dat wanneer je in de tuin staat te werken en het in je rug schiet, dit je doet herinneren aan de vorige keer toen het in de tuin gebeurde. Toen heb je bijna drie maanden thuisgezeten. Je ervaart je klacht dan anders dan de eerste keer, en dat is best logisch!

De rol van de fysiotherapeut

In onze praktijk hebben wij als fysiotherapeuten vaak met verschillende soorten pijn te maken. Zeker bij chronische pijn kan dit belemmeringen opleveren voor je normale leven. Je kunt pijn beïnvloeden door gedoseerd en op een goede manier te bewegen. Het helpt ook als je inzicht krijgt in de pijnprocessen en dat je weer normaal leert te leven en bewegen. Wij kunnen je daarbij helpen, maak dus gerust een afspraak met ons als je wat hulp kunt gebruiken.