Blog

Is dit normaal? Ik zit elk uur op het toilet!

Nee, dit is niet normaal; het heeft te maken met een overactieve blaas.

Herken je het als je erg vaak naar het toilet moet? Wanneer je in de stad bent moet je vaak bij cafés en restaurants even naar het toilet. Of wanneer je ergens bent waar je nog nooit geweest bent en je meteen even checkt waar de toiletten zijn?

Wat is normaal?

Doorgaans wordt aangenomen dat als je meer dan acht keer op een dag plast, dit te vaak is. Ga je elke twee uur een keer naar het toilet? Dan heb je acht keer geplast in 16 uur. Als je daarna acht uur slaapt, is de dag voorbij. Daarom is ons advies: ga niet bij elk gevoel van aandrang direct naar het toilet. Probeer het uit te stellen.

In Nederland heeft bijna één miljoen mensen last van een overactieve blaas. Toch is het niet een heel bekende aandoening. Dat komt waarschijnlijk door het taboe dat erop rust. Mensen met plasklachten praten er niet graag over. Toch is het een gangbare lichamelijke aandoening die goed te verhelpen is.

Wat is een overactieve blaas?

Deze blaas geeft te snel een seintje door dat de blaas vol is. Deze seintjes worden gegeven terwijl de blaas nog helemaal niet vol is. Je noemt een overactieve blaas hierdoor ook wel een geprikkelde blaas. Deze klachten kunnen ook ontstaan als men onvoldoende de blaas leeg plast.

Wat kun je er zelf aan doen?

  • Neem altijd de tijd om naar het toilet te gaan.
  • Ga rechtop en ontspannen op de bril van het toilet zitten, de voeten op de grond, de handen op de bovenbenen. Ontspan de bekkenbodemspieren en plas in één keer rustig en volledig uit. Pers niet mee en adem rustig naar uw buik. Laat de blaas zelf het werk doen. Extra persen helpt niet, het kan zelfs de plasbuis een beetje dichtdrukken.
  • Wanneer er geen urine meer komt, kantelt u rustig het bekken een aantal keren voorover en achterover. Zo kunnen ook de laatste restjes urine naar de plasbuis stromen en kunnen deze uit geplast worden. Zo voorkomt u blaasontstekingen.
  • Drink voldoende (1,5 tot 2 liter)! Vaak zijn mensen geneigd wanneer ze vaak naar het toilet moeten minder te drinken.
  • Let op met koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken. Het is bekend dat deze dranken de blaas sneller prikkelen en versterken het aandrang gevoel.
  • Let op uw gewicht, overgewicht kan incontinentie klachten geven

Over wat Fysiotherapiepraktijk Marieke Meeuwis kan doen.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.


vaak naar toilet »