Een jongen /man die zich een meisje/vrouw voelt, een meisje/vrouw die zich jongen/man voelt. In alle fasen van het leven kan dit problemen veroorzaken.
Dit zou bijvoorbeeld kunnen zijn; hoe ga je relaties aan, naar welke toilet ga je, welke kleren trek je aan, klopt je naam? Het kan zijn dat er daardoor klachten ontstaan bij plassen, ontlasting of seksualiteit.
Heb je hulp nodig bij klachten rondom plassen, ontlasting of seksualiteit dan kun je bij ons terecht.
En in hoeverre je de veranderingen wil laten plaatsvinden. Of je hebt al een besluit genomen tot een operatie of je bent al geopereerd. In al deze fasen kan de begeleiding van transgendermannen en transgendervrouwen door bekkenfysiotherapie ondersteund worden.
We geven uitleg en adviezen over het nieuwe genitaal. Het belang van een goede bekkenbodem functie bij plassen, ontlasting en seksualiteit beleving speelt hierbij een grote rol.
Voor de operatie is het belangrijk om goed in conditie te zijn/komen. Te begrijpen wat de operatie inhoud en wat de gevolgen zijn. Je mag bijvoorbeeld niet persen bij plassen en ontlasten zodat het herstel later zo goed mogelijk is.
Na de operatie in het VUmc kan bij transvrouwen hulp geboden worden voor dilatatievaardigheden en spoelen. Voor transmannen en transvrouwen bij problemen met ontlasten en plassen. Vragen rondom seksualiteit worden ook besproken indien aanwezig. Ook hoe om te gaan met pijnklachten en ondersteuning bij het hervatten van sport en werkzaamheden.
Er wordt indien nodig contact onderhouden met het transgenderteam van het VUmc
Handige site; https://vumc.nl/zorg/expertisecentra-en-specialismen/kennis-en-zorgcentrum-genderdysforie.htm
Heeft u vragen dan kan u altijd een afspraak maken bij Fysiotherapie Marieke Meeuwis. Wij zijn een praktijk met geregistreerde bekkenfysiotherapeuten.