Blog

Pijn tijdens het vrijen & vaginisme

Veel mensen hebben seksuele problemen, maar het is soms lastig om daar voor uit te komen.

Hoewel het niet nodig is, is het toch nog een beetje een taboe om daarover te praten. En dat is zonde, want met deskundige hulp kun je seksuele problemen vaak verhelpen of zorgen dat de pijn vermindert.

Vaak voorkomende problemen

  • Pijn tijdens de seks
  • Geen of weinig zin in seks
  • Moeilijk of niet opgewonden raken
  • Orgasmeproblemen
  • Erectieproblemen
  • Seksuele problemen door negatieve ervaringen

Pijn tijdens de seks

Een van de meest voorkomende klachten is pijn tijdens gemeenschap. In het algemeen hebben vrouwen hier vaker last van. De pijn heeft vaak invloed op de zin om te vrijen en dat kan weer tot gevolg hebben dat het lastig is om opgewonden te raken of klaar te komen. Het gevolg van pijn rondom de geslachtsdelen kan zijn dat de huid chronisch geïrriteerd raakt. Als je bekkenbodemspieren bijvoorbeeld te gespannen zijn, is het erg moeilijk om de geïrriteerde huid te laten genezen.

Vaginisme

Ongeveer 3 procent van de vrouwen lukt het niet (meer) om gemeenschap te hebben als de partner dat probeert. Het inbrengen van een tampon of vinger kan ook heel vervelend aanvoelen. De oorzaak is de 'vaginistische reactie': de bekkenbodemspieren spannen zich automatisch aan waardoor de opening van de schede heel nauw wordt.

Als seks vroeger wel lukte, maar nu niet meer dan heet dit 'secundair vaginisme'. Dit kan ontstaan nadat coïtus een lange periode pijn heeft gedaan, maar het kan ook zijn dat er vervelende ervaringen met een gynaecologisch onderzoek of negatieve seksuele ervaringen aan vooraf zijn gegaan.

Als vrijen nooit mogelijk is geweest wordt dit 'primair vaginisme' genoemd. De reden hiervoor is vaak het onbewust sterk aanspannen van de bekkenbodemspieren. Wat de precieze reden hiervan is, is lastig te zeggen: angst voor pijn, ongewenste zwangerschap, het onbekende maar soms ook de angst of onzekerheid voor iets dat niet direct met seks te maken heeft.

Hoe kan Fysiotherapie Marieke Meeuwis u helpen?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.