Blog

Pijnklachten bij zwangerschap?

Een instabiel gevoel of moeite met bewegen?

Kost het bewegen meer moeite en krijg je pijn wanneer je opstaat, lang staat, zit of loopt?                   

Dan heb je waarschijnlijk last van zwangerschaps-gerelateerde bekkenpijn.

Waar komt het vandaan

Van de zwangere vrouwen krijgt ongeveer 48 tot 56% te maken met bekkenpijn en of lage rugpijn. Tijdens de zwangerschap vindt onder invloed van het hormoon relaxine verweking van de banden plaats, dit is nodig om het geboortekanaal tijdens de bevalling te vergroten. Als gevolg hiervan kan het bekken van stand veranderen. Dit kan bekkenpijn veroorzaken. Spieren rondom het bekken kunnen hierop reageren met een verhoogde spanning. Wat weer pijnklachten kan geven.

Wat zou je kunnen doen.

  • Voor ontspanning in de lage rug en bekken is het prettig om in ruglig uw knieën naar u toe te trekken of een bolletje te maken. Houdt de knieën uit elkaar en kruis lichtjes de enkels om het gevoel van spagaat te voorkomen (betere ontspanning) en houdt de bovenbenen vast met uw handen.
  • Zorg voor afwisseling in het dagelijkse bewegen, wissel lang staan, zitten, liggen en lopen af. Ga regelmatig wandelen of fietsen.
  • Vermijd eenbenige activiteiten, ga juist bewust op ontspannen op 2 benen staan.
  • Zorg voor rustmomenten. Ga geregeld even zitten of liggen (micropauzes). Ontspan uw buik-, rug, bil en bekkenbodemspieren dan bewust. Dit doet u bijvoorbeeld door in ruglig, 5 naar de buik te ademen.
  • Verdeel werkzaamheden: niet alles achter elkaar, maar verspreid door over de dag of week.

HOE KAN FYSIOTHERAPIE MARIEKE MEEUWIS U HELPEN?

Heeft u de leefregels toegepast maar nog steeds klachten dan kan u altijd een afspraak maken bij Fysiotherapie Marieke Meeuwis. Wij zijn een praktijk met geregistreerde bekkenfysiotherapeuten.

Neem dan vandaag nog contact met ons op.