Blog

Net bevallen! Hoe zit het dan met mijn bekkenbodem?

Bijna 50% van alle zwangere vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap en na de bevalling weleens last van urineverlies.

Zwangerschap en bevalling zijn een bijzondere periode in je leven. Als gevolg van een bevalling kunnen zich lichamelijke klachten ontwikkelen zoals urineverlies of een verzakking. Urineverlies kan het sociale leven beïnvloeden, het hindert o.a. om te gaan sporten. Andere bekkenbodem klachten zijn; moeite met het ophouden van windjes of ontlasting, pijn of een verminderd gevoel bij het vrijen.

Vaak ontstaan deze klachten pas rondom de overgang, op het moment dat je spieren zwakker worden. Goed herstel van de bekkenbodemspieren na de bevalling is belangrijk.

Wat doen je bekkenbodemspieren?

De bekkenbodemspieren liggen onderin het bekken. Zij ondersteunen je blaas, baarmoeder en darmen en zorgen ervoor dat je controle hebt over urine, windjes en ontlasting. Door aanspanning van je bekkenbodemspieren kun je aandrang om te plassen of te ontlasten uitstellen en ongewild verlies van urine, windjes of ontlasting voorkomen. Door ontspanning van je bekkenbodemspieren kun je goed plassen en ontlasten. Een goede bekkenbodemconditie is belangrijk om bekken bodemklachten te voorkomen.

Hoe train je, je bekkenbodemspieren na de bevalling?

  • 0-3 dagen na de bevalling: Voorkom te veel druk en trek op de bekkenbodem.
  • 4-21 dagen na de bevalling: Start je met licht de bekkenbodemspieren aanspannen (40-60%) en weer ontspannen. Denk hierbij aan het gevoel van plas ophouden, vagina intrekken of een windje ophouden. Doe dit zonder aanspannen buik/bil/benen, let op dat je goed doorademt en je mag geen pijn voelen.
  • 3-6 weken na de bevalling: Bouw rustig de spierkracht op door de bekkenbodemspieren langer vast te houden en/of juist kort krachtig aan te spannen.
  • Na 6 weken, nacontrole; Verdere opbouw van spierkracht binnen pijngrens en uithoudingsvermogen. Train de spieren tot 6 maanden 3-4x per week en na 6 maanden 2x per week.

Wanneer kan ik na de bevalling weer gaan sporten.

  • Na 3 maanden kun je starten met sporten zoals groepslessen met bekkenbodem, rug en buikspieren training.
  • Na 6 maanden kun je het intensieve sporten hervatten, hardlopen en verschillende springvormen zijn met geleidelijke opbouw intensiteit weer mogelijk.
  • Na 9-12 maanden training is de belastbaarheid in het algemeen van de bekkenbodemspieren pas op oude niveau terug.┬áHerstel na keizersnee en totaalruptuur verloopt langzamer.

Tips; Draag niet meer dan je bekkenbodem kan dragen en span altijd de bekkenbodemspieren aan net voor/tijdens tillen/dragen, hoesten, niezen, lachen.

HOE KAN FYSIOTHERAPIE MARIEKE MEEUWIS U HELPEN?

Lukt het niet om de bekkenbodemspieren goed aan te spannen, klachten van pijn of drukgevoel, of heb je andere vragen?

Neem dan vandaag nog contact met ons op.