Blog

Snel draaierig of duizelig?

Heeft u last van draaiduizeligheid wanneer u snel draait of van houding verandert.

Dit zou kunnen betekenen dat u last heeft van bewegingsafhankelijke draaiduizeligheid.

Draaiduizeligheid oftewel BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid) kunt u als zeer heftig ervaren, maar is van korte duur. Meestal duurt de duizeligheid minder dan een minuut, waarbij u ook last kunt hebben van een misselijk gevoel.

 

Wat is BPPD?

Hoe BPPD ontstaat is nog onbekend. Het vermoeden is dat dit ontstaat door loszittende oorsteentjes in het binnenoor. Wanneer je een plotselinge beweging maakt, kan dit ervoor zorgen dat je last krijgt van je evenwichtsgevoel.  

Hoe kom je ervan af?

In principe gaat draaiduizeligheid vanzelf over, maar het kan voor komen dat de klachten langer aan blijven. Wanneer dit het geval is, of wanneer de klachten u ernstig beperken, kunnen wij u hiervoor behandelen. Tijdens een intake kunnen wij eenvoudig na gaan of er sprake is van BPPD. Dit doen we met behulp van een zogenaamde “kiepproef” waarmee we de duizeligheid opwekken. Wanneer wij hebben vastgesteld dat het inderdaad gaat om BPPD kunnen we dit behandelen door met behulp van enkele bewegingen de loszittende oorsteentjes te verplaatsen naar een ander deel van het binnenoor. Vaak zijn enkele behandelingen al voldoende om de duizeligheidsklachten te verhelpen.

wat je kunt doen zijn kiep oefeningen 

HOE KAN FYSIOTHERAPIE MARIEKE MEEUWIS U HELPEN?

Heeft u nog vragen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.