Vaak gaat dat snel over, maar het kan ook een serieus probleem worden. We spreken dan van obstipatie, ook wel verstopping genoemd. Er is sprake van verstopping als je minder dan drie keer per week ontlasting produceert of wanneer dit alleen lukt door hard te persen.
Ons eten wordt in onze darmen verteerd. Tijdens dat proces wordt er ook vocht aan het voedsel onttrokken. Met name in de dikke darm wordt er veel vocht onttrokken voordat het naar onze endeldarm wordt doorgevoerd. Op dat moment is ons voedsel ontlasting geworden. Normaliter kun je dan naar de wc om deze ontlasting kwijt te raken, maar als er teveel vocht wordt onttrokken kun je hier problemen mee krijgen. Deze problemen zijn vaak te wijten aan verkeerde eet- of leefgewoontes.
Obstipatie heeft ook te maken met een te gespannen bekkenbodem of een niet op de juiste manier functionerende bekkenbodem. De bekkenbodem is een groep spieren die als een hangmatje onder in de buik is gespannen tussen het schaambeen en het heiligbeen en staartbeen. De bekkenbodem ondersteunt de organen die onder in de buik liggen. Dit zijn de blaas en de urinebuis, (bij de vrouw) de baarmoeder en de vagina en de endeldarm. Door het aanspannen van de bekkenbodem kan men urine, ontlasting en windjes ophouden. Om goed te kunnen plassen en ontlasten is het nodig dat de bekkenbodem ook goed kan ontspannen. Pas dan kan men de urine en/of de ontlasting lozen. Ook een ontspannen buik en buikademhaling zijn belangrijk voor een goede darmwerking en stoelgang.
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.