Blog

Voorlichtingsavond bekkenbodem

Voorlichtingsavond bekkenbodem Een 1,5 uur durende interactieve presentatie over het bekken en de bekkenbodem rond de zwangerschap

Heb jij klachten in je vroege zwangerschap of het idee dat je maar niet herstelt na je bevalling? Vriendinnen of anderen die je kent hebben geen klachten en herstellen goed en jij blijft maar pijn houden. Urineverlies wat niet weggaat of pijn bij het vrijen waardoor je er niet meer van kan genieten zijn een van de klachten waar je last van kunt hebben. Of wil je meer weten om jezelf zo lang mogelijk fit te houden in de zwangerschap en/of snel weer fit wil zijn na de bevalling?

De bekkenbodem is een spiergroep die je onbewust inzet bij het bewegen. Hierdoor merk je vaak weinig van totdat je zwanger wordt. Tijdens de zwangerschap worden de bekkenbodemspieren meer belast. Ze moeten het kindje deels dragen en tijdens de bevalling worden ze flink uitgerekt. Na de bevalling hebben ze daarom hersteltijd nodig. Hoe meer gevoel en kennis je hebt over het goed aanspannen van de bekkenbodemspieren des te minder heb je kans op klachten. Dit geldt op kort termijn maar ook op latere leeftijd tijdens en na de overgang.

Wij, als bekkenfysiotherapeuten vinden het dan ook belangrijk jullie (preventief) te informeren

Tijdens deze avond komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat gebeurd er met het bekken en de bekkenbodem tijdens de zwangerschap?

  • Waar zit de bekkenbodem en hoe span je hem aan? (we gaan dit actief oefenen)

  • Klachten die je kan krijgen door je zwangerschap of na de bevalling. Daarbij kan je denken aan pijnklachten in de bekkenregio, plas en ontlasting klachten, buikklachten, vaginaal een zwaar gevoel en klachten bij het vrijen. 

  • We leggen uitgebreid uit hoe de opbouw van belasting er uit ziet na de bevalling en wanneer je sportactiviteiten kunt hervatten.

  • Overige vragen vanuit de groep

De eerste bijeenkomst is dinsdagavond 8 november 2022 om 19.30 uur

bij verloskundigenpraktijk de Linde, Tamboerij 4, 5684BD in Best. Onze voorlichtingsavonden worden vier keer per jaar gegeven op een dinsdag in de maanden september, november, februari en april. 

Pleun Stronkhorst-Bierkens, is een van onze geregistreerde bekkenfysiotherapeuten en zal deze interactieve avond verzorgen met een presentatie.

Inschrijven

Je kunt je inschrijven door een mailtje te sturen naar m.meeuwis@fysiomeeuwis.nl 

Onder vermelding van; deelname aan voorlichtingsavond bekkenbodem. U ontvangt dan een reactie van ons. Wij vragen een kleine bijdrage van 5 euro voor deze avond. De deelname is definitief na ontvangst van de betaling. Aantal deelnemers is maximaal 15 personen.

Heb je toch nog vragen? Mail dan naar m.meeuwis@fysiomeeuwis.nl en wij nemen contact met u op. 

Onze missie is om zoveel mogelijk zwangeren en bevallen vrouwen (preventief) te informeren om de kans op klachten op korte en lange termijn te verminderen.