advies bij zwangerschapsklachten

Het bekken verandert bij een zwangerschap. Heeft u tijdens of na de zwangerschap pijnklachten, een instabiel gevoel of moeite met bewegen?

Mogelijk zijn deze klachten voor u herkenbaar:

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in het lichaam. Er kan een zeurend gevoel ontstaan ter hoogte van de lage rug, rondom het bekken en schaambeen. U krijgt moeite met bewegingen die normaal gesproken vanzelf gaan dat kan een instabiel gevoel veroorzaken rondom het bekken. Bijvoorbeeld moeite met opstaan uit een stoel of bank, met traplopen of omdraaien in bed. Ook herkenbaar is moeite met het lang staan en bij het wandelen. U merkt urineverlies bij hoesten en niezen of dat u veel vaker naar het toilet moet en moeite heeft met lang ophouden.

Mogelijke oorzaken van deze klachten.

  • Onder invloed van de hormonen die tijdens de zwangerschap vrij komen verslappen spieren en bindweefsel. Hierdoor is er meer speling in de gewrichten en een verminderde stabiliteit. De spieren moeten dit gaan opvangen. Wanneer de spieren onvoldoende controle hebben kan dit leiden tot overbelasting en spierklachten. Met pijn in de rug en bekkenregio tot gevolg.
  • Ook het steunweefsel en spieren van de bekkenbodem verslappen. Hierdoor kan stress (letterlijk druk) incontinentie ontstaan. Door de groei van de baarmoeder en in een later stadium het indalen van het kindje neemt de druk in de buik toe wat leidt tot een borstademhaling. Dit geeft een continue verhoogde buikdruk. Dit veroorzaakt een druk op de bekkenbodem.

Wat kunt u er zelf aan doen?

  • Leer uw bekken te stabiliseren. Bij bekkenpijn of bewegingsangst kan de normale voorspanning van de buikspieren verstoord zijn. Zorg bij alle startmomenten (gaan omdraaien, gaan zitten, gaan staan, gaan tillen) eerst dat het bekken gestabiliseerd is door de diepe dwarse buikspieren licht aan te spannen.
  • Zorg voor uw bekken door symmetrie in bewegen dit wil zeggen staan en opstaan vanuit een stoel, waarbij beide benen evenveel belast worden. Kleermakerszit is aan te bevelen.
  • Voor ontspanning in de lage rug en bekken is het prettig om in ruglig uw knieën naar u toe te trekken (bolletje maken). Houd de knieën uit elkaar en kruis lichtjes de enkels om het gevoel van spagaat te voorkomen (betere ontspanning) en houd de bovenbenen vast met uw handen.
  • Zorg voor afwisseling in het dagelijkse bewegen, wissel lang staan, zitten, liggen en lopen af. Ga regelmatig wandelen of fietsen.
  • Zorg voor rustmomenten. Ga geregeld even zitten of liggen (micropauzes). Ontspan uw buik-, rug-, bil- en bekkenbodemspieren dan bewust.
  • Verdeel werkzaamheden: niet alles achter elkaar, maar verspreid over de dag of week.

Over wat Fysiotherapiepraktijk Marieke Meeuwis kan doen.

De bekkenfysiotherapeut helpt mensen hun zelfvertrouwen weer te vinden. Dat begint met voorlichting, preventie en een goede diagnose. Daarop volgt coachen, begeleiden en behandelen door onder andere gericht trainen van de spieren waaronder de bekkenbodemspieren.


Maak vandaag nog een afspraak »