advies bij seksuele problemen bij vrouwen

Seksuele problemen zoals pijn tijdens of na het vrijen en orgasmeproblemen kunnen te maken hebben met niet goed functionerende bekkenbodemspieren.

Mogelijk zijn deze klachten voor u herkenbaar:

Seksuele problemen bij vrouwen kunnen zijn: pijn tijdens of na gemeenschap (dyspareunie). Dit kan zo heftig zijn dat gemeenschap helemaal niet lukt. Ander problemen kunnen zijn het verminderd gevoel bij het vrijen, geen zin hebben in gemeenschap of het onvoldoende opgewonden raken of vochtig worden. 

Mogelijke oorzaken van deze klachten.

  • Voor de geslachtsgemeenschap zijn goed functionerende bekkenbodemspieren ook van belang. Uw bekkenbodemspieren kunnen te zwak zijn, te pijnlijk en gespannen zijn of op een verkeerde timing aan- dan wel ontspannen. Dit kan leiden tot klachten.
  • Bij de vrouw blijft het gebied rondom de vagina stug en droog door een verhoogde spierspanning. Bij aanspannen van de spieren wordt de vagina wat nauwer. Wie dan toch probeert tot gemeenschap te komen, voelt veel wrijving en daardoor pijn. Verloopt het vrijen niet prettig, dan leidt dat vaak tot angst en spanning voor een volgende keer. Als de vrouw doorgaat met pijnlijke gemeenschap zonder zin, opwinding en ontspanning, dan verergeren de klachten.
  • Pijn kan ook optreden bij andere vormen van penetratie, zoals het inbrengen van een of meer vingers, het inbrengen of uithalen van tampons of bij het eendebek-onderzoek bij de huisarts of gynaecoloog. De pijn wordt vaak omschreven als branderig en schrijnend, alsof er een schaafwond is. 
  • Een verminderd gevoel bij het vrijen kan ook ontstaan wanneer de bekkenbodemspieren te zwak zijn. Bij goed functioneren van de bekkenbodemspieren wordt er druk uitgeoefend op de vagina en daardoor ontstaat er goed contact tussen de penis en de vagina. Hierdoor wordt de clitoris en de vaginawand geprikkeld.

Wat kunt u er zelf aan doen?

  • Vrij nooit door de pijn heen, dit veroorzaakt vaak meer klachten.
  • Blijf niet alleen met uw klacht rondlopen maar bespreek uw klacht met uw partner. Seks is iets van u gezamenlijk
  • Schakel een geschikte hulpverlener in en bespreek uw klachten met uw huisarts, seksuoloog of bekkenfysiotherapeut.
  • Wij werken binnen Bekkenspecialist Brabant nauw samen met seksuoloog Nicole van Oirschot en Haptotherapeut Lianne Koster
  • Goede ontspanning is vaak belangrijk, dit krijgt u door een goede buikademhaling.

Over wat Fysiotherapiepraktijk Marieke Meeuwis kan doen.

De bekkenfysiotherapeut helpt mensen hun zelfvertrouwen weer te vinden. Dat begint met voorlichting, preventie en een goede diagnose. Daarop volgt coachen, begeleiden en behandelen door onder andere gericht trainen van de bekkenbodemspieren.


Maak vandaag nog een afspraak »