Advies bij een whiplash

Wanneer het hoofd hard voor- of achteruit gaat, bijvoorbeeld bij een ongeluk of andere plotselinge gebeurtenis, kunt u last krijgen van een whiplash

Mogelijk zijn deze klachten voor u herkenbaar:

Lang niet iedereen houdt klachten over aan een whiplash en de klachten zijn per persoon verschillend. Ze kunnen meteen komen, maar ook pas één of twee dagen na het ongeluk. Dit hoort bij het gewone beeld van een whiplash en is niet iets om u zorgen over te maken.
De volgende klachten en symptomen kunnen samen hangen met een whiplash: pijn en stijfheid in uw nek, hoofdpijn, pijn in uw arm en schouder, duizeligheid, concentratieproblemen, vermoeidheid, angst, problemen met licht en geluid, depressie-achtige verschijnselen, slaapproblemen.

Mogelijke oorzaken van deze klachten.

  • Whiplash betekent letterlijk 'zweepslag'. Uw hoofd beweegt plotseling naar achteren en naar voren waardoor de banden en spieren in uw nek uitrekken. Dit gebeurt meestal als gevolg van een ongeluk. Door de kracht van de abrupte beweging raken uw spieren waarschijnlijk overbelast, maar gaan niet 'kapot'.
  • Het is niet altijd helemaal duidelijk waar whiplashklachten precies vandaan komen. Dit maakt het lastig om aan te geven hoe snel u van uw klachten af bent. Over het algemeen verloopt het herstel bij een whiplash echter voorspoedig

Wat kunt u er zelf aan doen?

  • Blijven bewegen is belangrijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat bij mensen met een whiplash hun klachten verminderen als ze hun dagelijkse activiteiten normaal uitvoeren.
  • Omdat uw spieren weer moeten aansterken, raden therapeuten af om (te lang) een halskraag te dragen. De spieren en banden van uw nek verslappen hierdoor.
  • Het is geen probleem om de eerste dagen na het ongeval (in overleg met uw huisarts) pijnstillers, zoals paracetamol, te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat u gemakkelijker beweegt en beter slaapt.
  • Zorg voor goede zithouding, rechtop met een steuntje in de rug.
  • Bouw in overleg met uw fysiotherapeut de spierkracht en belastbaarheid van de uw nekspieren op.

Over wat Fysiotherapiepraktijk Marieke Meeuwis kan doen.

De fysiotherapeut helpt mensen hun zelfvertrouwen weer te vinden. Dat begint met een goede diagnose, voorlichting en preventie. Daarop volgt coachen, begeleiden en behandelen door middel van verschillende behandeltechnieken waaronder manuele therapie, ontspanning- oefeningen, triggerpoint massage en gericht trainen van de spieren. Om de belastbaarheid weer op te bouwen.


maak een afspraak »